Mada'in Salih, skriveni pustinjski grad Saudijske Arabije

Drugi najveći grad Nabatejskog carstva koji se nalazi pod zaštitom Uneska, ostao je do dan-danas relativno nepoznat i neotkriven.

Mada'in Salih, skriveni pustinjski grad Saudijske Arabije Foto: Profimedia

Nekada uspešan grad duž drevnog puta začina, odigrao je ključnu ulogu u izgradnji trgovinske imperije. Ali danas njegove monumentalne isklesane grobnice u kamenu su neke od poslednjih i najbolje očuvanih ostatak izgubljenog kraljevstva.


Foto: Profimedia

Bogatstvo i prosperitet Nabatejaca je došao iz njihove sposobnosti da pronađu izvor i skladište vodu u opasno pustinjskim uslovima. Takođe su držali monopol u pustinjskoj trgovinskoj ruti na jugoistoku (Mada'in Salih) i na severu (pojas Gaze). Uzimali su porez od karavana kamila, koji su se tu zaustavljali sa svojim trupama kako bi se odmorili i popili vode.

Nabatejsko carstvo je 106. godine nove ere pripao Rimskom carstvu, pa su rute po Crvenom moru nadvladale kopnene. Nabatejski gradovi su prestali da budu centar trgovinskog puta i tako je krenuo njihov pad i ultimativno napuštanje.

Zaglavljen u pustinji, danas je Mada'in Salih opustošen, tih i iznenađujuće dobro očuvan. Veći deo grada i dalje leži ispod slojeva peska. 

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.