ZAPOSTAVLJENI HOLOKAUST: Zločin svakog dana, sem nedelje

U proleće 1942. godine ubijeno je oko 6.320 Jevreja (uglavnom žena i dece) gušenjem od izduvnih gasova u kamionu tokom vožnje od nemačkog logora na Sajmištu do sela Jajinci, gde su bacani u masovne grobnice.

ZAPOSTAVLJENI HOLOKAUST: Zločin svakog dana, sem nedelje Jedna od retkih sačuvanih fotografija sprovođenja Jevreja u logor na Sajmištu 1941. godine Foto: Ester.rs

Ponedeljak je, 8. decembar 1941. godine. Ispred prizemne dvorišne zgrade s brojem 21 u beogradskoj ulici Džordža Vašingtona, već oko osam izjutra formiran je red žena, dece i starih, koji se pored nekoliko kuća i dalje duž ograde Botaničke bašte proteže sve do Takovske ulice. Bili su to beogradski Jevreji koji su se, po pozivu nemačkih okupacionih vlasti, morali prijaviti u dvorištu nemačke Specijalne policije za Jevreje (nem. Judenreferat).

U RANO PROLEĆE 1942. GODINE okupatorske vlasti u Beogradu započele su završni čin rešavanja jevrejskog pitanja. Praktična podrška stigla im je iz Berlina. Iz Glavne uprave bezbednosti Rajha, kojom je rukovodio Rajnhard Hajdrih, u Beograd je upućen tzv. gasni kamion marke Zaurer, čiji je auspuh bio tako prepravljen da je mogao otrovne izduvne gasove iz motora preusmeriti u hermetički zatvoren tovarni deo kamiona. Vožnja u trajanju od 15 minuta bila je dovoljna da ubije 100 ljudi zaključanih u dušegupki –  kako je kasnije nazvano to vozilo.

Ceo tekst Zločin svakog dana, sem nedelje možete pročitati u aktuelnom, aprilskom izdanju časopisa National Geographic Srbija

Zahvaljujemo se ester.rs na ustupljenoj fotografiji

Pročitajte još i:

Spas od Holokausta pronašla u bunkeru: Priča poslednje preživele iz Varšavskog geta

Da li se trauma žrtava Holokausta prenela na naredne generacije?bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...