Okeanski svetovi u Sunčevom sistemu: NASA na sinoćnoj konferenciji otkrila najbolje kandidate za život van Zemlje

Nasini naučnici otkrivaju da se na satelitima dve planete kriju potencijalno nastanjiva područja.

Okeanski svetovi u Sunčevom sistemu: NASA na sinoćnoj konferenciji otkrila najbolje kandidate za život van Zemlje Foto: Twitter/Nasa

Novo Nasino otkriće vezano je za istraživanje letelice Kasini koja već dugo kruži oko Saturna i njegovih prirodnih satelita, a ovaj put glavna tema je Encelad, šesti po veličini Saturnov mesec. 

Misija Kasini zajednički je projekat Nase, Evropske (ESA) i Italijanske svemirske agencije. 

Gledano spolja, donedavno se činilo da je od svih prirodnih satelita u Sunčevom sistemu Encelad najsličniji Mesecu – hladan je i negostoljubiv za život. Ipak, ispod surovih uslova na površini krije se okruženje potencijalno pogodno za nastanak životnih formi, objavljeno je u časopisu Science. 

Naime, na ledenom Enceladu nalazi se podpovršinski okean u kojem se odvijaju različite hidrotermalne aktivnosti. Ove aktivnosti uzrok su izbacivanja vodene pare i komada leda iz okeana na površinu Encelada. 

Naučnici smatraju da je postojanje vode u tečnom stanju ključno za opstanak živog sveta, a najnoviji rezultati istraživanja, objavljeni na konferenciji, pokazali su da je Encelad ispod ledene površine topliji nego što se do sada pretpostavljalo.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.