Priča o indijanskoj princezi: 4 najveća mita o Pokahontas

Život Pokahontas, verovatno najpoznatije ličnosti među američkim starosedeocima, prati niz neistinitih priča, a mi vam predstavljamo neke od njih.

Priča o indijanskoj princezi: 4 najveća mita o Pokahontas Foto: Profimedia

1. Njeno ime je bilo Pokahontas

Rođena oko 1596. godine, Pokahontas je navodno bila omiljena ćerka poglavice plemena Pouhatan Algonkin.

Kao što je i danas često među američkim urođenicima, ona je dobila brojna imena, uključujući Matoaka i Amonute, a imala je i nadimak iz detinjstva đavolak i mala čigra. 

To nije bilo ime koje bi ona zadržala celog života, ali ipak zbog Džona Smita, koji ju je u pismima nazivao Pokahontas, tako je ostala poznata u istoriji.

Nakon što se 1614. godine udala za Džona Rolfa, poznatog uzgajivača duvana i prešla u hrišćanstvo, Pokahontas je izabrala drugo ime Rebeka, a ponekad su je nazivali Lejdi Rebeka.

2. Pokahontas je spasila Džona Smita

Mnogo puta smo čuli priču da je 1607. godine, ubrzo nakon dolaska u Džejmstaun, Džon Smit bio zarobljen, a njegovi tamničari su organizovali ceremoniju na kojoj je trebalo da ga batinjaju do smrti, ali da se Pokahontas bacila preko njega i spasila mu život - ovo je jedan od najvećih mitova o Pokahontas.

Smit jeste imao branitelje, ali većina istoričara sumnja u istinost njegovih tvrdnji. Nijedan član naroda Algonkuian nikad ne bi ratnog zarobljenika ubili na taj način, a Wahunscenaca nikad ne bi povlađivao ćerkinim željama u ovakvoj situaciji. Pritom je sasvim sigurno da ne bi prestali s batinama samo zato što je tako rekla jedna devojčica. 

Neki istoričari ovu priču opovrgavaju činjenicom da Smit nikad nije spomenuo da je Pokahontas spasila njegov život do 1624. godine kada su Wahunsenaca, Rolf i Pokahontas već bili mrtvi.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.