Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU: Otkrijte lepote pećina istočne Srbije

U petak 31. marta u 19 časova biće otvorena izložba „Lepota pećina - milioni godina tihovanja i stvaranja“. Ulaz je besplatan.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU: Otkrijte lepote pećina istočne Srbije Foto: Wikimedia Commons

Autor izložbe je Stanko Kostić umetnički fotograf, a postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU traje do 20. aprila 2017. godine.

Snimci iz autorovog opusa koji će biti predstavljeni na izložbi „Lepota pećina- milioni godina tihovanja i stvaranja“ zabeleženi su u pećinama istočne Srbije: Ceremošnje, Ravništarke, Lazareve pećine, Bogovinske pećine, Resavske pećine (prve pećine adaptirane za turističke potrebe), Rajkove i Dubočke pećine (koje je prvi istražio Jovan Cvijić), Pogane Peći (koja pripada grupi rečnih i to ponorskih pećina), kao i pećine u prerasti Samar. 

Put u središte zemlje: 5 najdužih pećina Srbije

Na izložbi će biti prikazane i fotografije prerasti ili prirodnih kamenih mostova, među kojima su: Prerast Samar, Šuplja stena, Vratnjanske prerasti i Tunelska pećina na reci Zamni.

Na izložbi će govoriti akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU, Stanko Kostić, autor izložbe, dr Dragan Milovanović, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, koji će i otvoriti izložbu.

3 srpske pećine: Najlepše kamene dvorane naše zemlje

Ulaz je slobodan.


Foto: Promobonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.