Dragulj južne Azije: 11 razloga da posetite Šri Lanku

Prelepe plaže, divlji život nacionalnih parkova, plantaže čaja, predivna čuda prirode i hiljade godina kulturnog nasleđa samo su neki od razloga da posetite ovu ostrvsku zemlju.

Dragulj južne Azije: 11 razloga da posetite Šri Lanku Foto: Shutterstock

1. Avanture s životinjama

Na Šri Lanki možete da ronite s plavim kitovima u sezoni ili posmatrate skokova delfina. Ova ostrvska zemlja ima oko 5.800 divljih slonova i najveću koncentraciju leoparda na svetu. Možete ih videti u Nacionalnom parku Jala zajedno sa usnatim medvedima i bizonima.

2. Istraživanje pećina

Kompleks pećina Dambula je ispunjen statuama Bude i pećinskim crtežima, pa je svakako jedan od razloga da posetite Šri Lanku.


Foto: Profimedia

3. Slonovi

Najlepši način da uživate sa slonovima jeste da volontirate u svetilištu slonova.

4. Čaj i jutarnje planinarenje

Šri Lanka je poznata po cejlonskom čaju. Prošetajte plantažama zelenog čaja na četvorosatnom planinarenju do Ele Rock i uživajte u neverovatnom pogledu.

5. Budin ili Adamov otisak stopala

Na vrhu planine Šri Pada (poznata i kao Planina leptira ili Adamov vrh) je sveto mesto budista, hrišćana, muslimana i hindusa, ranih doseljenika na Šri Lanku, koji su verovali da otisak stopala u steni pripada veoma važnoj osobi

6. Festival punog Meseca

Festivali Poja slave pun Mesec s mirom budista, dok je Poson Poja u junu elegantan događaj. Tada ljudi oblače belu odeću, idu u hodočašće do Mihintale, svetog planinskog vrha i nose neobične fenjere.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.