Zašto ribe nemaju vrat?

Ribe imaju peraja i škrge, ali nemaju vratove. Zbog čega je to tako?

Naučnici su posmatrali T.roseae dugačku 2.7 metra, koja je kompletno izgubila kosti koje su povezivale lobanju s ramenim pojasom i umesto toga razvile vrat, koji joj je verovatno pomogao da lovi u plićaku.

"Vrat joj omogućava da pomera glavu nezavisno od tela što je sjajno za ribe u plićaku ili močvarnim područjima gde je potrebno da brzo okrenu glavu i zgrabe plen ili udahnu vazduh", kaže Dešler.

U suprotnom, bez vrata, ribe moraju da pomeraju celo telo kako bi glavu usmerile ka određenom pravcu.

Životinje s vratom imaju jedinstvenu prednost – mogu brzo da upravljaju ustima bez pomeranja celog svog tela. Bez sumnje, većina ovih ranih tetrapoda su predatori. 

Mnoge ribe su takođe predatori, ali su uspešne i bez vratova. Štaviše, smatra se da su delfini i kitovi jednom živeli na zemlji pre nego što su se vratili u vodu. Jednom kad su ponovo postale morske životinje, kitovi i delfini su značajno smanjili svoj vrat kičmenjaka tako da je ceo njihov vrat kratal i krut umesto dug i fleksibilan.

"Ideja o dugačkom i fleksibilnom vratu nije sjajna ako idete kroz vodu, jer se glava baca u stranu pod pritiskom. Bolje je nemati vrat i biti brz poput torpeda i plivati napred", završava Dešler.

 

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> NatGeoMagazine Srbijaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.