Tata na porodiljskom: Priča o roditeljima u Švedskoj

Švedska omogućava roditeljima 480 dana odsustva koje mogu da podele među sobom, pa tako sve više očeva odlučuje da ostane kod kuće s bebom. Ovo je priča o fotografu Johanu Bevmanu, koji se pridružio tatama i njihovoj deci.

„To je zaista težak posao s punim radnim vremenom koji ne dobija odgovarajuće priznanje”, kaže on, dodajući da „je to nešto što žene oduvek čine.”

Poput mnogih novopečenih majki, Karoline Ihlstrem radovala se maženju i hranjenju svoje dece. Međutim, nije mogla da doji prevremeno rođene bliznakinje Parisu i Leju. Kad je Bevman došao da ih snimi, ubrzo nakon rođenja, njihov otac Samad Kohigoltapeh hranio ih je kašicom uz pomoć šprica i grejao ih svojim telom (desno).

Građevinski inženjer Kohigoltapeh i supruga Karoline zajedno su uzeli roditeljsko odsusutvo tokom prva četiri meseca života bliznakinja – a zatim se on sam brinuo o njima idućih šest meseci. Bevman je dosad portretisao 45 očeva na roditeljskom odsustvu. Srećan je što može da ih prikaže kao uzore, „tako da muškarci mogu videti prednosti odsustva radi nege dece”.

Nije, međutim, oduševljen nadimkom koji su neki Šveđani prišili takvim očevima: latte-pappor, odnosno „tate uz kafu”, kao da ti muškarci brinu o deci između dva odlaska na kafu. Iako zaista pije kafu, Bevman kaže: „Nemam vremena da sedim.” Dugotrajna odsustva učinili su ga boljim ocem, kaže Bevman. Nada se da će njegov fotografski projekat podstaći još očeva – i još zemalja – da to pokušaju.

Sve fotografije Johana Bevmana možete da pogledate u januarskom izdanju National Geographic Srbija.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> NatGeoMagazine Srbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.