Zašto volimo da slušamo tužnu muziku?

Japanski istraživači smatraju da tužna muzika može da evocira pozitivne emocije, što bi moglo da pomogne mnogim ljudima da se izbore sa negativnim emocijama u svakodnevnom životu.

Zašto volimo da slušamo tužnu muziku? Foto: Shutterstock

Japanski istraživači sa Univerziteta umetnosti i Naučnog instituta Riken ispitivali su zašto mnogi ljudi uživaju da slušaju tužnu muziku. U njihovom istraživanju, učestovalo je 44 ispitanika i dato im je da preslušaju dve tužne (Glinkin Nokturno u f -molu i Blumenfeldovu etidu u g-molu) i jednu veselu kompoziciju (Koncertni alegro u G-duru Enrikea Granadosa). Naime, treba napomenuti da se pesme i kompozicije pisane u durskim lestvicama smatraju veselim, a u molskim tužnim. Potom su Ai Kavakami i njegove kolege zamolile ispitanike da opišu kako su doživeli muziku koju su slušali i kako se osećaju, piše Science Daily.

Naučnici su objasnili da je tužna muzika evocirala kontradiktorna osećanja zato što su učesnici u studiji opisali tužnu muziku tragičnijom, manje romantičnom i manje radnosnom nego što su se tako zaista osećali dok su je slušali.

„Generalno, tužna muzika izaziva tugu kod slušalaca, a tuga je neprijatna emocija. Ukoliko tužna muzika izaziva samo negativna osećanja, ne bismo je slušali“, rekli su istraživači.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.