Naučnici pronašli kolagen u kosti dinosaura starog 195 miliona godina

Naučnici tvrde da su otkrili kolagen u očuvanom starom rebru Lufengosaurusa, dinosaura koji potiče iz perioda jure, a koji je hodao na dve noge i živeo na prostoru današnje jugozapadne Kine.

Upoređivanje ovog kolagena koji se nalazi u kostima različitih vrsta mogao bi da podstakne istraživače da prepravljaju delove porodičnog stabla dinosaura zato što su proteini u kolagenu blisko povezani s njihovom posebnom žviotinjskom grupom.

„Jedina stvar na osnovu koje paleontolozi mogu da grade porodično stablo dinosaura jesu njihove kosti“, rekla je Suzana Meidment sa Univerziteta u Brajtonu dodajući da za razliku od biologa koji mogu da proučavaju DNK, oni mogu da se oslone samo na kosti tako da je porodično stablo dinosaura veoma ograničeno, pa da bi mogli da dobiju pregršt novih dokaza ukoliko budu u stanju da izvuku kolagen iz kostiju i njega analiziraju.

Za sada, naučnici pokušavaju da otkriju kako ovi proteini fragmenta isprva nisu uspeli dugo da potraju, a sledeći izazov bi bio da otkriju kako bezbedno mogu da izvuku ostatke kolagena koji mogu da se proučavaju do najsitnijih detalja.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> NatGeoMagazine Srbija
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.