Svetski dan vlažnih staništa: Ugroženo više od trećine kopnenih staništa

Iako ključna za naš opstanak, vlažna staništa su pod velikom pretnjom. Poslednji podaci kažu da je u prošlom veku nestalo 64 procenta svetskih vlažnih staništa, a da svake godine izgubimo 1 procenat onih preostalih.

Metodologija na osnovu koje je izrađena Evropska Crvena lista staništa zasniva se na kategorizaciji i kriterijumima IUCN Crvene liste ekosistema, koja predstavlja globalni standard za procenu rizika po ekosisteme: ukazuje na ekosisteme koji su pod najvećim rizikom gubitka biodiverziteta i nestajanja, podiže svest o pretnjama po ekosisteme i mogućim posledicama koje bi njihova degradacija imala po čoveka, dok istovremeno opisuje na koji način poboljšano upravljanje ekosistemima smanjuje rizike od prirodnih nepogoda i jača otpornost i prilagođavanje prirodnim promenama.


Specijalni rezervat prirodne Gornje Podunavlje Foto: IUCN/B.Erg

Pored toga što su dom hiljadama biljnih i životinjskih vrsta, evropska staništa pružaju važne usluge ekosistema kao što je zaštita zemljišta, pohranjivanje ugljendioksida i ublažavanje globalnog zagrevanja. Evropska staništa propadaju i po obimu i po kvalitetu iz više razloga, a mnogi ugrožavajući faktori su u porastu. Intenzivna poljoprivredna proizvodnja i napuštanje tradicionalne ispaše, isušivanje i zagađenje, invazivne vrste biljaka i životinja, širenje naseljenih područja a sa tim u vezi i razvoj infrastrukture istovremeno ugrožavaju kopnena staništa. Na moru su najizraženiji ugrožavajući faktori zagađenje, zasićenje hranljivim materijama, štetni načini ribolova kao i regulacija i izgradnja obalnih područja. Štetni efekti klimatskih promena će se vremenom uvećavati, a već su vidljivi u nekim morskim i kopnenim ekosistemima.


Specijalni rezervat prirodne Gornje Podunavlje Foto: IUCN/B.Ergostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.