Žive kao njihovi preci pre 20.000 godina: Neverovatne fotografije izolovanog plemena u Amazoniji

Fotografije iz vazduha koje prikazuju izolovano pleme u brazilskoj prašumi pružaju novi pogled na neolitski način života koji je nestao s lica Zemlje.

„Mislili smo da svi seku kosu na isti način, ali to nije istina. Možete da vidite da postoji mnogo različitih stilova. Neki izgledaju prilično pankerski", rekao je Hoze Karlos Mejreles, koji je radio i proučavao brazilska urođenička plemena više od 40 godina, piše National Geographic.

Mejreles dodaje da ovo pleme često menja lokaciju, kao i da su za većinu pripadnika plemena helikopteri predstavljali ogromne ptice i da nisu slutili da se u njima nalaze ljudi.

Još 2008. godine je ovo pleme privuklo pažnju svetskih medija, kada su predstavnici brazilske agencije za brigu o domorodačkom stanovništvu Fundacao Nacional do Indio objavili fotografije predstavnika plemena, celog tela ofarbanog u crvenu boju, dok ispaljuju strele na avion u niskom letu. 

Mejreles veruje da se u ovom plemenu nalazi oko 300 članova koji se bave uzgajanjem banana, slatkog krompira, kikirikija, ali i pecanjem i lovom. Takođe tvrdi da niko nije upoznat s imenom ovog plemena.

„Zovemo ih Indijanci s reke Humaita. Nikad ni sa kim nisu ostvarili kontakt, ne znamo kojim jezikom govore i kakvi su im običaji“, izjavio je Mejreles.

 

Izvor: B92/Blic/National Geographic

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...