10 najpoznatijih piramida na svetu

Od antičkih grobnica Egipta do čuda moderne arhitekture, predstavljamo vam najveće i najpoznatije piramide na svetu.

10 najpoznatijih piramida na svetu Keopsova piramida u Gizi Foto: Profimedia

1. Keopsova piramida u Gizi (Egipat) 

Poznata i kao Velika piramida, ova monumentalna građevina najstarija je i najveća od tri piramide koje se nalaze u Gizi. Keopsova piramida ujedino je najstarije i jedino očuvano svetsko čudo. Izgrađena je u periodu između 2560-2540. godine pre nove ere i dostiže visinu od 146,5 metara.

Meksički eksperti tvrde: Otkrili smo originalnu strukturu piramide u Čičen Ici

2. El Kastiljo (Čičen Ica, Meksiko)

Velika stepenasta piramida koja dominira arheološkim nalazištem Čičen Ica poznata je i pod nazivom hram Kukulkan. Sastoji se od niza četvrtastih terasa sa širokim stepeništem na svakoj od četiri bočne strane. Visoka je 30 metara, uključujući i hram koji se nalazi na samom vrhu. Čičen Ica je bio jedan od najvećih majanskih gradova pre dolaska konkvistadora, a danas je ovo nalazište veliki turistički centar i deo kulturne baštine zemlje.


Foto: Profimedia

3. Piramida Sunca (Teotivakan, Meksiko)

Ova prelepa piramida najveća je građevina u gradu Teotivakanu, jednom od najvećih gradova prekolumbovske epohe. Nalazi se 48 kilometara severoistočno od Meksiko Sitija i dostiže visinu od 71 metra.

Arheolozi otkrivaju: Prva piramida na svetu se nalazi u Kazahstanu?!

4. Cestijeva piramida u Rimu (Italija)

Mala drevna piramida koja krasi centar Rima jedna je od najočuvanijih antičkih građevin Večnog grada. Izgrađena između 18. i 12. godine pre nove ere, osmišljena je kao grobnica Gaja Cestija Epulona i u svojoj osnovi široka je tačno 100 rimskih stopa (29.6 metara) sa visinom od 125 rimskih stopa (37 metara).


Foto: Profimedia

5. Crvena piramida (Egipat)

Znana još kao i Severna piramida, ova građevina najveća je od tri piramide koje čine kraljevsku nekropolu u Dahšuru. Ime je dobila zbog crvenkaste boje granitnog kamena od kojeg je sačinjena. Uzdiže se do visine od 104 metra.

Nastavak vas očekuje na sledećoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...