Otvorena prvi put nakon 500 godina: Grobnica Isusa Hrista vodi ka novom otkriću!

Grobnica za koju se veruje da je u njoj sahranjen Isus Hrist otvorena je prvi put nakon nekoliko vekova, a najnovije otkriće ima veze sa rimskim carom Konstantinom.

„Najneverovatniji trenutak za mene je bio kada smo pomerili prvi sloj prašine i pronašli drugo parče mermera“, rekao je arheolog Fredrik Hibert iz National Geographic-a. 

„U pitanju je bila siva, ne bež boje poput one spoljašnje i sa prelepim ugraviranim krostom tačno na sredini. Nismo imali predstavu da se ona nalazi ovde“, dodaje Hibert. 

„Svetilište su tokom vekova uništili požar, zemljotresi i invazije, pa zaista nismo bili sigurni da su ga uvek gradili na istom mestu. Međutim, ovo je realan dokazan da je mesto koje danas obožavaju hodočasnici zaista ista grobnica koju je rimski car Konstantin pronašao u IV veku i kojoj su se klanjali krstaši. Neverovatno je“, kaže Hibert.

Saznajte i Kako je izgledao svet u vreme Hrista?

„Svi smo bili veoma radoznali.Kad smo ušli i zavirili u grobnicu, ugledali smo puno šuta. Dakle, nije bila prazna, iako nije bilo artefakata i kostiju“, dodao je.

Stručnjaci su, pomoću georadara i termo-grafičkih skenera, prikupili informacije o unutrašnjosti grobnice pre nego što su je otvorili, a za njihovo analiziranje će biti potrebni meseci.

Opširnije o ovoj temi čitajte u decembarskom izdanju magazina National Geographic.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...