Priča o Samar pećini i čoveku koji je u njoj proveo 464 dana

Nakon nekoliko decenija skoro potpunog zaborava, pećina Samar kraj svrljiškog sela Kopajkošara proteklih godina ponovo je "oživela" i iz dana u dan posećuje je sve veći broj ljudi, uglavnom planinara i zaljubljenika u prirodu.

"Volonteri iz Južne Koreje, Rusije, Švajcarske, Azerbejdžana su u svojim zemljama uradili reportaže o Samaru i zadivljujućem podvigu Milutina Veljkovića", istakao je Pavlović.

On je podsetio da Samar ima tri kilometra duge pećinske hodnike, ali posetioci pre svega žele da vide stanište u kome je Veljković  boravio, a koje se nalazi na oko 900 metara od ulaza.

"Milutin je tu napisao svoj dnevnik "Pod kamenim nebom" i detaljno opisao sva naučna istraživanja kojima se u pećini bavio, ali i kako je morao sam sebi nožem da izvadi zub i kako su kokoške koje je čuvao u pećini snosila jaja neobične boje, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, značajan pomak u približavanju Samara turistima napravljen kada je pre par godina do Kopajkošare napravljen put, a prilazne staze do same pećine.

Pavlović dodaje da bi uz dobru promociju i izgradnju pratećih sadržaja Samar postao izuzetno posećena turistička destinacija.

"Samar ima i veliku dvoranu u kojoj su meštani decenijama proizvodili kačkavalj, i vodopad Ripaljku. U pećini je izvor sa toplom vodom i jedinstvena rečica koja ponire samo metar nakon izviranja", podvlači Pavlović.

On je podsetio da se na samo pet kilometara od pećine Samar, takodje na obroncima planine Kalafat, nalazi Popšićka pećina koja je jedno od najvećih staništa slepih miševa na Balkanu.

Izvor: Beta

Pratite nas i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.