Ispod kog srednjovekovnog nemačkog grada leži 40 kilometara zaboravljenih tunela?

Na samo 50 kilometara jugozapadno od Frankfurta nalazi se gradić, ispod kojeg se grana mreža podzemnih odaja, koje su u prošlosti imali dvostruku namenu.

Ispod kog srednjovekovnog nemačkog grada leži 40 kilometara zaboravljenih tunela? Foto: Profimedia

Na površini, Openhajm izgleda kao tipičan nemački grad koji se prostire duž obala Rajne. Međutim, u ovom gradu postoji mnogo više od pivnica i gotičkih katedrala iz srednjeg veka. Ispod uskih kaldrmisanih ulicama leži nešto dublje – ceo lavirint tunela i podruma.

„Grad je praktično ispresecan tunelima“, kaže turistički vodič Vilfrid Hilpke.

Hilpke proteklih deset godina turiste vodi na putovanje koje pokriva deo od 40 kilometara tunela ispod grada, koji je smešten 50 kilometara jugozapadno od Frankfurta. 

Saznajte i 7 najlepših dvoraca Nemačke

Mnogi predeli su još uvek neistraženi i smatra se da vode do privatnih podruma ispod domova stanovnika, piše Smithsonianmag.


Foto: Profimedia

Burna istorija podzemnih tunela

Ne samo da su tuneli Keler lavirinta (Kellerlabyrinth) dugački, već je i njihova istorija poprilično dugotrajna. 

Prema rečima Hilpkea, neki od najstarijih tunela datiraju iz 700. godine n.e. Tuneli su prevashodno bili osmišljeni kao podrumi za skladištenje hrane i vina, a radnici su ih isklesali koristeći trnokope i lopate tokom 1600-ih godina, kada su stanovnicima bio potreban dodatan prostor i kanali za transport robe poput vina.

Druga svrha ovih tunela je stupila na snagu kada su ih stanovnici koristili da se sakriju od španskih trupa tokom Tridesetogodišnjeg rata. Takođe su ih koristili za skladištenje vitraža katedrale Katarinenkirhe kako bi ih zaštitili tokom bombardovanja.

Najlepši rudnik na Zemlji: Kilometri slanih tunela ispod Realmontea

"Pošto je grad bio potpuno uništen tokom rata 1689. godine po naređenju Luja XIV, nikada se nije oporavio kao komercijalni grad", kaže Hilpke.

"Podrumi nisu izgrađeni nakon tog perioda, jer nije bilo potrebe", dodaje on. Openhajm je bio smatran slobodnim carskim gradom, što je omogućilo da dođe do samovladavine i autonomije, ali je rezultiralo i da je postala meta spošaljnjim silama.

Nakon tog tragičnog vremena, samo nekoliko stotina stanovnika je vratilo u Openhajm da ponovo izgradi tunele, puneći ih prašinom i naslagama tokom rekonstrukcije.

Godina kad su zaboravljeni tuneli otkriveni

Šta se sve krije u mreži tunela?bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.