Prelep način da promovišemo kulturu svoje zemlje: Baš svako može da se uključi!

Organizacija Interglajder, u saradnji sa Vikimedijom Srbije, organizuje četvrto po redu nagradno takmičenje u prikupljanju slobodnih fotografija zaštićenih kulturnih dobara „Viki voli spomenke 2016“. Takmičenje počinje 1. septembra, a rok za slanje fotografija je 30. septembar.

Prelep način da promovišemo kulturu svoje zemlje: Baš svako može da se uključi! Spomen-kosturnica na Mačkovom kamenu Foto: Wikimedia Commons/ZoranCvetkovic

„Viki voli spomenke 2016“ (Wiki Loves Monuments) je najmasovnije foto-takmičenje u prikupljanju fotografija spomenika kulture i kao takvo je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda 2012. godine. Foto-konkurs se održava od 2010. godine i do danas je na Vikimedijinu ostavu otpremljeno preko milion i po fotografija kulturnih dobara.

Dodir sreće: 10 spomenika širom sveta koje turisti žele da dotaknu

Srbija je u takmičenju učestvovala 2012, 2013. i 2014. godine, u organizaciji Vikimedije Srbije, čime je obogaćen fundus fotografija kulturne baštine naše zemlje s preko 9.000 fotografija.

Nakon jednogodišnje pauze, Srbija je ponovo na Wiki Loves Monuments mapi, na kojoj se nalazi preko 40 zemalja sa šest kontinenata, koje se takmiče sa istim ciljem – promocija kulturnih dobara i spomenika zemalja kroz foto-radove objavljene pod slobodnom licencom, što znači da se isti mogu koristiti i van Vikipedije.

U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije mogu biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa.

Pročitajte Potpisivanje na spomenicima

Spisak spomenika kulture u Srbiji, kao i prateća uputstva, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu takmičenja: www.wlm.rs. Pažljivo odabran, stručni žiri će odlučiti o pobedničkim fotografijama, na osnovu unapred postavljenih kriterijuma koji se odnose na tehničke karakteristike, originalnost i enciklopedijsku vrednost.

Pobednici foto-takmičenja „Viki voli spomenke 2016 biće poznati krajem oktobra.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.