Skriveni džinovi koji oblikuju Zemlju: Vulkani koje nikad niko nije video

Nikada nismo videli njihove erupcije, a ipak – njima se može pripisati stvaranje više od polovine Zemljine kore. Zvuči gotovo kao zagonetka...

Zbog toga Jeova i njene kolege prikupljaju detaljne fotografije dna mora na dubini između 700 i 2.000 metara. Kako bi uspela da rekonstruiše istoriju podvodnih vulkana, ova naučnica je razvila metod za datiranje tokova lave analizom “hidroakustičnih svojstava“.

Jeova je rezultate ovog istraživanja objavila u aprilu 2016. godine, pri čemu je pokazala kako su se erupcije ogromnih razmera dogodile u proteklih 4.000 godina.

Ona se u julu 2016. vratila sa svojim timom u blizinu grebena severno od islandske obale, na kojem je istraživanje vršeno.

Otkrijte: Kako izgleda život pored aktivnog vulkana

Za potrebe daljeg istraživanja, Jeova je koristila podvodnog robota koji je zabeležio hiljade fotografija visoke rezolucije i pokazale nam detalje morskog dna koji nikada ranije nisu viđeni.

„Ti nalazi, kombinovani s prostornim dimenzijama tokova lave, pomažu nam dam da utvrdimo koliko je lave izbačeno, gde i kada“, rekla je Jeova.

I drugi deo istraživanja pokazao je da su ovi tokovi lave relativno mladi. Zaključeno je i da postoje periodi neaktivnosti koji traju i po više hiljada godina.

„Istina je kada kažu da znamo veoma malo o okeanima“, zaključuje Jeova.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.