9 najopasnijih jezera na svetu

Predstavljamo vam jezera, koja ne privlače pažnju samo zbog svoje lepote, već i zbog visokog rizika i opasnosti koje donose...

Kivu jezero

Kivu je jedno od afričkih sjajnih jezera, smešteno na granici Konga i Ruande, a proglašeno je 18. najvećim jezerom na svetu. 

Hemijski sastavi gasa mogu da dovedu do eksplozije metana i ugljen-dioksida zbog interakcije vode jezera sa vulkanom. Na njegovom dnu se nalazi 65 kubnih kilometara metana i 265 kubnih kilometara ugljen-diokisada, što bi moglo da rezultuje katastrofalnim posledicama u slučaju zemljotresa.


Zašto se Uzavrelo jezero, kao i Kivu, Karachay i Jokulhlaup jezera nalaze na ovoj listi?Foto: Profimedia

Jezero Karachay

Jezero Karachay je malo jezero u južnom delu Urala. Od 1951. godine ga Sovjetski savez koristi za skladištenje radioaktivnog otpada. U pitanju je najzagađenije mesto na planeti, a samo pet minuta provedenih u okolini jezera može da ima smrtne posledice.

Geografske anomalije: 140 misterioznih jezera usred pustinje

Uzavrelo jezero 

Dominikansko Uzavrelo jezero je smešteno u Nacionalnom parku Morne Trois Pitons. Ispunjeno je mehurićima sivkasto-plave vode koja se vrlo često javlja u oblaku pare. Temperatura vode se kreće od 83-92 stepena Celzijusa sa zabeleženom dubinom većom od 59 metara.

Jezero Jokulhlaup

Ovo jezero na Islandu sadrži stotine miliona kubnih metara vode, a do katastrofalnih posledica može da dođe kada se led i ledeni sedimenti odlome i oslobode ogromne količine vode, koja bi za nekoliko minuta izazvala velike poplave i visoke gejzire od 15.000 kubnih metara koji bi usled turbulentne i ekstremne brzine ugrozili brojne živote, imovinu i infrastrukturu.

Borsko jezero, alpski ambijent na istoku Srbije

 ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.