Broj tigrova u divljini raste prvi put posle 100 godina

Prema podacima Društva za očuvanje divljih životinja (WWF), broj tigrova u divljini konačno je narastao posle skoro jednog stoleća, pa ih sada u šumama Azije ima 3.890.

Broj tigrova u divljini raste prvi put posle 100 godina Foto: Profimedia

Prvi put posle više od jednog veka, broj tigrova u divljini je porastao na 3.890 jedinki. U 2010. godini situacija nije bila nimalo sjajna i broj tigrova u divljini iznosio je 3.200. 

Pročitajte i Neočekivan obrt u Indiji: Broj tigrova raste iako u njihovom rezervatu žive ljudi

Najveći broj tigrova živi u Indiji, kojih ima 2.226 prema podacima iz 2014. godine. Medutim, podatak o porastu ove vrste ne mora nužno da bude tačan. Naime, naučni timovi su uočili veći broj tigrova u divljini što zbog poboljšane metode preživljavanja, što zbog činjenice da su timovi obišli i do sada neistražene predele. Bilo kako bilo, ovo je prvi put da je zabeležen veći broj tigrova još od 1900. godine kada ih je u divljini bilo čak 100 hiljada. 

„Bitnije od broja je trend, koji je prema podacima pozitivan“, objašnjava Ginet Hamli, predsednica Društva za očuvanje divljih životinja (WWF).

Pogledajte i Najbolji prijatelj najvećih mačaka

Ministri 13 zemalja susreli su se u Nju Delhiju kako bi postigli dogovor oko očuvanja životne sredine i prirodnog staništa tigrova kako bi im obezbedili dalji rast. Ipak, nije u svim zemljama zabeležen porast ove vrste. Dok je u Rusiji, Indiji, Butanu i Nepalu zabeležen veći broj tigrova koji žive u divljini, u zemljama jugoistočne Azije nje situacija pomalo drugačija.

Pogledajte i Džoel Sartore: Zanimljiv trik za fotografisanje tigrova (VIDEO)

Čini se da i tigrovi zavise od političke volje, jer u zemljama gde se vlada založila za očuvanje njihovog staništa tu je i zabeležen porast, piše Guardian.

Najbolji primer toga su zemlje poput Kambodže u kojoj su tigrovi gotovo izumrli i Indonezija u kojoj je zabeležen veliki pad zahvaljujući masovnim i neselektivnim eksploatacijama šume.

Pročitajte i Naučnici potvrdili: Tjuring je bio u pravu kada je objasnio zašto tigrovi imaju pruge

Godinama unazad tigrovi su ugrožena vrsta kojoj preti potpuno izumiranje.

Prema statistici iz 2014. godine, najviše tigrova ima u Indiji (2.226), Rusiji (433), Indoneziji (371), a potom i u Maleziji (205), Nepalu (198), Bangladešu (106), Butanu (103), dok najmanje tigrova ima u Kini (7), Vijetnamu (5) i Laosu (2).bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.