Jesu li zebre crno-bele ili belo-crne?

Iako mnoge životinje imaju pruge po telu, one su kod zebre izraženije nego kod drugih vrsta, što ujedno ovu životinju izdvaja i čini posebno zanimljivom.

Jesu li zebre crno-bele ili belo-crne? Foto: Profimedia

Svaka zebra ima svoj set pruga, odnosno te pruge su jedinstvene i predstavljaju nešto nalik otiska prsta. Sledeće pitanje koje se neminovno postavlja kada su pruge i boja u pitanju jeste, da li su zebre crne sa belim prugama ili je obrnuto?

Pročitajte i Tajna pruga: Zašto su zebre crno-bele?

Odgovor leži u pigmentnoj ćeliji, melanocitu koja proizvodi crni pigment. Naime, iste te pigmentne ćelije određuju boju kože i kod zebra i kod ljudi. Ćelije sadrže melanin koji nas štiti od štetnih UV zraka, dok se kod zebra pigment prenosi na njihovo krzno, što znači da su ćelije melanocita u crnim prugama aktivirane za razliku od belih pruga kod kojih su te ćelije uspavane, tako da sa sigurnošću možemo da potvrdimo da su zebre crne.

U zavisnosti od mesta gde se nalaze, razlikovaće se i njene pruge. Zebre koje žive u toplijim krajevima će imati više pruga na telu od onih koje žive u hladnijim krajevima, te se one iz toplijih krajeva neće pregrejati. Naime, razlika u apsorpciji svetlosti i toplote između crnih i belih pruga formira mikrostrujanja vazduha na površini tela životinje pomažući im pri hlađenju, tako da je temperatura njihove kože i do 5 stepeni niža u odnosu na druge sisare iz okruženja.

Pročitajte i Zebrine pruge u svemirubonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.