Rešena misterija ružičastog jezera Hiler u Australiji

Najnovija istraživanja konačno otkrivaju uzrok neobične svetloružičaste boje jezera Hiler na najvećem ostrvu u zapadnoj Australiji, koje već godinama unazad privlači naučnike i turiste...

Rešena misterija ružičastog jezera Hiler u Australiji Foto: Profimedia

Najnovija istraživanja su otkrila da je predivna boju jezera prouzrokovana algama, koje vole so, a naučnici su potvrdili prisustvo tih i mnogih drugih ekstremofili mikroba, koje doprinose neobičnoj boji jezera, piše Daily Mail.

Domaćin SciShow-a Henk Grin opisao je ekstremofile kao neke od najčudnijih, najboljih članova ekosistema na Zemlji sa adaptacijom koja im omogućava da žive u uslovima, u kojima mogu da opstanu samo retki organizmi. Ovi mikroorganizmi mogu da napreduju samo u ekstremnim okruženjima, uključujući i jezera visokog saliniteta poput jezera Hiler na Srednjem ostrvu u Australiji.

Ružičasto jezero, koje je SciShow otkrio još 2013. godine, ovog puta se našlo u središtu interesovanja eXtreme Microbiome Projecta, tima naučnika koji su želeli da otkriju uzrok ružičaste boje jezera. 

Pročitajte i Jezero Retba, ružičasti i slani dragulj Senegala

Naučnici su sakupljali sedimente i vodu iz celog jezera, kako bi otkrili koje alge, arheje i bakterije žive u jezeru. Uzorci su ispitivani metagenomskom analizom, u kojoj se DNK ekstrahuje kako bi se identifikovala vrste koristeći genetski materijal.

Među mnogim mikrobiomima koji su sakupljeni iz uzoraka iz jezera Hiler naučnici su pronašli i Dunaliella salina, algu koja se smatra glavnim krivcem za ružičastu boju jezera. 

Ova alga bi mogla da bude odgovorna i za boju drugog ružičastog jezera Retba u Senegalu.

D. salina proizvodi pigmentna jedinjenja koja se zovu karotenoidi, a koja potpomažu apsorbovanje sunčeve svetlosti i daju algi ružičastu boju.

Međutim, D.solina nije jedini krivac za prelepu boju jezera Hiler, budući da su naučnici otkrili ružičaste mikrobe, zajedno sa nekoliko vrsta arheja i tipom bakterije, koja se zove Salinibacter ruber.

Saznajte i Presušilo jezero Poopo, koje se nekada prostiralo na 27.700 kvadratnih kilometara

Mikrobiomi jezera Hiler su takođe pružili novo gledište na njegovu istoriju vraćajući se na početak XX veka. 

Naime, tim naučnika je identifikovao i neočekivanu bakteriju Dechloromonas aromatic, koja je dobra za razbijanje jedinjenja poput benzena i toluena, objašnjava Grin. Ova jedinjenja se obično mogu pronaći u hemijskim rastvaračima, a sa ovom informacijom, istraživači su bili u mogućnosti da prate korene istorije jezera Hiler i da otkriju da je jezero u ranim 1900-im godinama korišćeno kao stanica za štavljenje kože.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.