Kako su dinosauri mamili potencijalne partnere za parenje?

Drevne rupe pronađene u Koloradu otkrivaju da su dinosauri imali rituale kakvi se danas mogu videti kod nekih vrsta ptica.

Kako su dinosauri mamili potencijalne partnere za parenje? Foto: Shutterstock

Paleontolozi imaju precizne pretpostavke o tome kako su dinosauri izgledali, ali je malo fosila koji otkrivaju nešto više o njihovoj interakciji. Međutim, grupa stručnjaka koja trenutno istražuje tragove prošlosti u Koloradu došla je otkrića koje pruža prostor za teoretisanje o tome kako su dolazili do partnera za parenje.

#HumpOff: Neobični načini parenja u životinjskom carstvu

Eksperti već izvesno vreme veruju da su dinosauri imali složene rituale slične onima koji su zabeleženi pri posmatranju ptica pred parenje, na šta su ukazivali fosili kresta i šarenog perja. Ovome u prilog ide i nedavno otkriće 50 plitkih rupa na četiri lokaliteta u Koloradu, za koje se veruje da su nastale tokom plesa dvonožnih dinosaura mesoždera koji su tako privlačili partnera.

Paleontolog Martin Lokli izjavio je da su ovo prvi dokazi o zanimljivim ritualima koji su prethodili parenju dinosaura i važan odgovor na pitanja o ponašanju ovih izumrlih bića.

Zašto su fosili dinosaura najčešće pronađeni u identičnom položaju?

Stručnjaci smatraju da ove rupe nisu dovoljno ujednačene da bi bile gnezda kao i da ne veruju da su dinosauri iskopavali rupe kako bi tragali za vodom i hranom.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.