„Muža“ tarantula: Naučnici istražuju tajne otrova ovog pauka

Ukoliko ste ikada pomislili da je muža krava izazov, zamislite kako je naučnicima koji svakog dana izvlače otrov iz tarantula.

„Muža“ tarantula: Naučnici istražuju tajne otrova ovog pauka Foto: Profimedia

Istraživači Univerziteta u Kvinslandu i Muzeja u Kvinslandu to čine kako bi dobili priliku da analiziraju otrov, a reč je o izuzetno delikatnom procesu.

Električni naboj se primenjuje na zubima, usled čega se mišići kontrahuju, a tarantula ispušta otrov u posudu iznad koje je držite.

Otkrijte: 10 interesantnih činjenica o tarantulama

Renan Kastro Santana, doktorand ovog univerziteta, priznaje da mu tarantule nisu uvek bile naklonjene.

„Naravno, ako je zgrabite ili uradite nešto slično, uješće vas, a njeni zubi su prilično dugački – centimetar, centimetar i po“, ističe on. „Dvaput sam ugrižen. Bilo je pomalo bolno.“


Foto: Profimedia

Arahnolog Robert Rejven ističe da bi ovo istraživanje moglo da potvrdi njegovu sumnju da u Kvinslandu živi više više vrsta tarantula nego što stručnjaci misle.

„Zovemo ih zagonetnim vrstama; nalaze se duboko i skrivene su“, kaže dr Rejven.

Pogledajte kako tarantula menja kožu (VIDEO)

Pored toga, analiza otrova mogla bi da pokaže koje vrste paukova nestaju i u čemu se sve razlikuju. Uz to, saznanja do kojih će australijski naučnici doći mogla bi da se primene u upotrebi lekove.

„Otrov se lako može izvući i ispitati kao farmaceutski proizvod“, rekao je Rejven. „Jedna od stvari koja je istraživana pre nekoliko godina je činjenica da se ovaj otrov vezuje za ćelija raka dojke i imobiliše ih, pa je to trenutno u fazi razvoja“, objasnio je i dodao da bi se otrov tarantule mogao koristiti kao analgetik.

Otkrijte: Tarantule živopisnih bojaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.