Krzneni džentlmeni: Kada se štenad igraju, dame imaju prednost

Mladi mužjaci psa tokom igre dopuštaju ženkama da ih pobede, zaključili su naučnici.

Krzneni džentlmeni: Kada se štenad igraju, dame imaju prednost Foto: Profimedia

Kako oni objašnjavaju, fizički nadmoćni mužjaci postavljaju se u nepogodan položaj kako bi bili podložniji napadu. Oni veruju da je mladim mužjacima psa važnija prilika da se igraju od krajnjeg ishoda igre.

Ova interesantna crta do sad je primećena kod beneto valabija, saimirija, grivastih pavijana i ljudi, a sve ove vrste obično popuštaju mladuncima tokom igre.

Pogledajte: Da li je Kvazi Modo najružniji pas na svetu?

Štaviše, kod pasa je ovo praćeno i naklonom, otkriva dr Kamil Vord, glavni autor studije.

„Naklon je signal koji psi koriste kada žele ukažu na svoje namere o igranju potencijalnom partneru za igru“, rekla je dr Vord, inače predavač na Univerzitetu u Mičigenu, zaposlena na Odeljenju za psihogiju.


Foto: Profimedia

Vordova i njene kolege posmatrale su ponašanje ovčara mešanca, labradora retrivera, dobermana i aljaskog malamuta, sarih između tri i četrdeset sedmica. Oni su obratili pažnju na to kako se štenad igraju s pripadnicima svog, a kako se pripadnicima suprotnog pola.

Otkrijte: Odakle potiče današnji pas?

Interesantno, primećeno je da mlade ženke lakše prilaze pripadnicima svog pola nego što je to slučaj s mužjacima. S obzirom na to koliko su odrasle ženke agresivne jedne prema drugima, naučnici veruju da one žele da spreče kasnije nasilno ponašanje. Mužjaci, s drige strane, rado prilaze malim ženkama i tokom igre se vrlo brzo „predaju“ tako što padnu bez obzira na to jesu li stajali ili sedeli i dopuštaju ženkama da ih pobede.

Vordova veruje da mužjaci to čine kako bi imali priliku da saznaju više o ženkama i formiraju bliske veze s njima.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.