Najglasnije životinje na svetu

Jeste li znali da ljudi na listi najglasnijih bića u odnosu na svoju veličinu zauzimaju tek deseto mesto?

Najglasnije životinje na svetu Foto: Profimedia

Iako zvuk od 140 decibela može trajno oštetiti ljudski sluh, ne treba da se plašimo ribljeg ljiljka, najglasnijeg poznatog slepog miša na svetu. Iako on ispušta zvuk koji je čak i viši od ovog, reč je o ultrazvučnom oglašavanju, pa ga ne možemo čuti.

Međutim, to nije slučaj s drekavcima, koje ćete čuti i 4,8 kilometara dalje. Najviši do sad zabeležen zvuk koji je proizveo mužjak drekavca iznosio je 128 decibela.

Ipak, od njega je još glasnija ulješura, kit zuban čiji su najbliži srodnici mala ulješura i patuljasti kit. Ona stvara zvuk oko 230 decibela pod vodom, a najviši do sad izmeren je iznosio 236 dB.

Cvrčak je još jedna izuzetno glasna životinja: do danas je najviši izmeren zvuk od 120 decibela i može se čuti na udaljenosti od čak 2,4 kilometra.  Ovo je svojevrsna i odlična zaštita ovim sićušnim bićima – zahvaljujući tako glasnom zvuku, ptice koje ih love se lako zbune i ne uspevaju da ih lociraju.

Kada je reč o životinjama koje su najglasnije u odnosu na svoju veličinu, prvi na listi bio bi vodeni insekt Micronecta scholtzi, koji ispušta zvuk od 99,2 decibela. Najzanimljivije je što taj zvuk mužjaci ove vrste stvaraju polnim organom, tako što njime trljaju stomak. Zanimljivo, čovek je na ovoj listi tek na desetom mestu.

Ovako izgleda lista deset najglasnijih stvorenja na Zemlji:

10. Hijene

Ove ratoborne životinje dok love ispuštaju zvuk od čak 112 decibela!

9. Lav

Njegova rika dostiže 114 decibela i čuje se na udaljenosti većoj od osam kilometara.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...