Misteriozni fenomen svetlećih pećina već decenijama zbunjuje naučnike (VIDEO)

Novozelandske pećine Vaitomo jedna su od najvećih turističkih atrakcija ove zemlje, što i ne čudi ako uzmemo u obzir šta ih sve čini jedinstvenima.

Misteriozni fenomen svetlećih pećina već decenijama zbunjuje naučnike (VIDEO) Foto: Profimedia

"Pećine koje svetle" nalaze se na severu Novog Zelanda, a za naučnike predstavljaju jedinstven fenomen kojim se bave više od stotinu godina, piše Newsweek.

Ove pećine su bile strogo čuvana tajna, sve dok ih jedan od poglavica plemena Maori nije pokazao istraživaču Fredu Melkeu 1887. godine. Nakon toga, "Svetleće pećine" su postale turistička atrakcija, jer poseduju jedinstvenu vrstu mušica koje su utočište pronašle baš u ovom podzemnom prolazu.

3 srpske pećine: Najlepše kamene dvorane naše zemlje

Iako je region Vaitom prepun pećina, insekt Aracnocampa luminosa pronašao je svoje stanište u samo dve pećine. Ustajao vazduh, temperatura i nedostatak promaje su uslovi koji za posledicu imaju da svaka jedinka proizvodi lepljive trake.

Trake su dužine između 30 i 40 centimetara, na njima se nalaze različiti čvorići koji reflekturu svetlost. Ovi insekti su veličine komarca, a hrane se drugim insektima koje uhvate u svoje mreže. U slučaju da nema hrane onda jedu sopstvene larve.

Jeste li znali da oko 30 miliona ljudi u Kini živi u pećinama?

Unutrašnjost ovih pećina podseća na zvezdano nebo, jer je boja koju reflektuju električnoplava. Međutim, ukoliko ih nešto napadne, larve mušice emituju snežnobelu svetlost. Mešavina ove dve boje čini čudesan prizor koji je već decenijama jedna od glavnih turističkih atrakcija u ovom regionu.

Pećine takođe predstavljaju i raj za speleologe, jer je pećinski sistem star više od dva miliona godina i predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija na Novom Zelandu. Neke od pećina nisu otvorene za turiste i posećuju ih samo speleolozi i ljubitelji ekstremnih sportova.

Zavirite u najveću pećinu na svetubonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...