Neobičan nastanak misterioznih kruga na dnu Tihog okeana

Šare koje je pre nekoliko godina otkrio fotograf Jodži Okata kriju tajnu o uzbudljivim ljubavnim pričama podvodnog sveta.

Neobičan nastanak misterioznih kruga na dnu Tihog okeana Foto: Profimedia

S obzirom na to da je, kako ističe američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu, istraženo tek pet odsto okeana, ne čudi činjenica da je veliki deo podvodnog sveta još uvek misterija za stručnjake.

Zašto hodamo u krug kada se izgubimo?

Jedna od ovih tajni su i neobični krugovi na dnu Tihog okeana u blizini japanskog ostrva Amami Ošima. Fotograf Jodži Okata prvi je koji je, 2012. godine, ovekovečio ovu neobičnu formaciju, sačinjenu od zanimljivih geometrijskih obrazaca raspoređenih u krug prečnika nešto manjeg od dva metra.

Oduševljen onim što je pronašao, Okata se sa stručnjacima i televizijskom ekipom ubrzo vratio na dno okeana kako bi otkrili kako je ovaj oblik u pesku nastao. Ispostavilo se da je reč o svojevrsnom umetničkom delu, a da je umetnik sićušna riba fugu. Naime, iza nastanka ove formacije krije se prava podvodna ljubavna priča – pokušaj mužjaka da privuče partnerku za parenje.

Pročitajte: Misteriozni nacistički betonski krugovi


Foto: Profimedia

Naime, ovaj tim je utvrdio da mala riba fugu danonoćno pliva po dnu okeana ne bi li telom napravila krug prošaran neobičnim linijama i privukla pažnju ženke. Ona, veruju stručnjaci, kreće ka krugu, koji deluje kao savršeno mesto za čuvanje jajašaca, i ubrzo se pare. Pored toga, ovaj tim smatra da što je formacija složenija, to će više ženki mužjak-umetnik privući.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.