Ključni trenuci u istoriji vina

Jedno od najstarijih pića u istoriji civilizacije prošlo je kroz brojne prekretnice.

Ključni trenuci u istoriji vina Foto: Shutterstock

Reč „vino“ slično zvuči u gotovo svim jezicima, a potiče od latinske reči vinum

Pre skoro 60 miliona godina, grožđe se pojavilo na Zemlji. Ljudi su rano uočili prve hemijske reakcije vina, a najstariji zapisi potiču od pre šest hiljada godina pre naše ere. Ipak, tada se grožđe uglavnom nalazilo u ishrani ljudi. Vinarstvo se potom širi starim svetom i postaje glavno piće kraljeva Mesopotamije i Egipta. Prve etikete se pominju u Egiptu.

Saznajte i: Kako se nazdravlja u zemljama širom sveta?

Kasnije se sličan princip primenjuje i u Grčkoj, čija kultura dobija čak i boga vina, čuvenog Dionisa.  

Prvo uzgajanje grožđa slično današnjem je zabeležio Katon pre 2260 godina, a skoro hiljadu godina kasnije benediktanski monasi su predstavili čuvene vrste Pinoit Noir i Chardonnay u Burgundiji.

Negde u ovo vreme započinje i istorija šampanjca, kada je benediktanski sveštenik Dom Perinjon prisustvovao stvaranju mehurića u boci. 

Ipak, ovaj poznati napitak se suočavao i s određenim pretnjama. Zabeleženo je da je u periodu između 1865. i 1905. godine insekt Phylloxera napao vinarije širom Evrope i da je dosta uticao na proizvodnju vina. Ovaj problem je rešen kalemljenjem vinove loze, što u potpunosti iskorenilo štetočinu. 

Otkrijte i: Naučnici otkrili neuron koji utiče na alkoholizam

Od tada su se razvijale mnoge vinarije, a vino je postalo popularno širom sveta. Sredinom XX veka, vinarije su se već uveliko takmičile u kvalitetu, a 1976. godine u Kaliforniji je pokrenuto takmičenje pod nazivom “Sudije Pariza”, u okviru kojeg se najbolje vino određuje tako što ga francuski eksperti probaju vezanih očiju. Ovakva vrsta takmičenja je ubrzo opčinila svet, te su mnoge druge države počele da organizuju slična takmičenja.

Ipak, uprkos tako staroj tradiciji, vinari nastoje da poboljšaju kvalitet i ukus ovog napitka. Doba Franken vina je započelo 2002. godine, kada je nastalo prvo genetski modifikovano grožđe, a samo pet godina kasnije, objavljen je redosled genoma vinove loze Vitis vinifere koji nam pomaže da dokučimo mnoge tajne ove divne biljke.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.