Zbog čega korali širom sveta sve više blede?

Naučnici predviđaju da će se situacija verovatno pogoršati i ocenjuju da je reč o poražavajućoj krizi.

Zbog čega korali širom sveta sve više blede? Havajski korali Foto: Profimedia

Porast temperature okeana, izazvan globalnim zagrevanjem i fenomenom zvanim El Ninjo uzrokuju izbeljivanje korala, koji često odumiru, kazali su stručnjaci.

Izbeljivanje korala najpre je zabeleženo na Guamu, pre više od godinu dana, zatim na Havajima, a šireći se na ostatak Pacifika i Indijskog okeana sada je pogodilo i Floridu i Karibe.

Nijedan koralni sprud nije pošteđen, iako su pojedina područja, kao što su Havaji, više pogođena ovom pojavom u odnosu na druga, naveli su naučnici.

Preterana toplota ugrožava korale koji zbog toga blede i postaju podložni bolestima.

Američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA) saopštila je da postoji mogućnost da u ovoj godini nestane između 10 i 20 odsto koralnih grebena.

Predstavnik NOAA Mark Eakin posebno je zabrinut za Havaje.

Havaje je pogodilo najveće izbeljivanje korala do sada, rekao je on, opisujući ovu pojavu kao "tešku i obimnu". Prema njegovim rečima, koralni greben kod severozapada ostrva je "potpuno izbeljen". Eakin je kazao da ovo ne predstavlja problem samo za ronioce i ribe i podsetio da koralni grebeni imaju globalni značaj.

Koralni grebeni štite obale, doprinose razvoju turizma i obezbeđuju hranu za 500 miliona ljudi širom sveta, rekao je Eakin.

Izvor: Betaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.