Zavirite u najtiše mesto na Zemlji (VIDEO)

Gluva soba u laboratoriji „Orfild“ u Južnom Mineapolisu ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najtiše mesto na planeti.

Zavirite u najtiše mesto na Zemlji (VIDEO) Foto: Profimedia

Soba upija čak 99,99 odsto zvuka, zbog čega u njoj ne postoji eho.

Začetnik ideje o otvaranju ove gluve sove Stiven Orfild ima običaj da izazove posetioce da u njoj sede sami u mraku. Jedan novinar izdržao je svega 45 minuta, ali većina izađe za upola kraće vreme.

Saznajte: Da li je 45 minuta zaista najduže koliko možete ostati u gluvoj sobi?

Paradoksalno, laboratorija se nalazi u zgradi u kojoj su snimljeni album Boba Dilana Blood on the Tracks i pesma Funkytown benda Lipps Inc.

"U sobi bez eha, vi sami postajete zvuk", objašnjava Orfild.

Naime,  kada se posetioci ove gluve sobe priviknu na odsustvo spoljnih zvukova i eha, počinju da čuju sopstvene otkucaje srca, creva i pluća. Jedinin način da duže izdržite u ovoj prostoriji je, objašnjava Orfild, da sednete. Orijentacija je, ističe on, uslovljena zvukovima koje čujemo dok hodamo ili stojimo, a kada tih zvukova nema, percepcija je iskrivljena, a ravnoteža i pokreti su gotovo nemogući.

Poreklo zvuka: Da li je Veliki prasak zapravo bio tišina?

Brojne kompanije koriste ovu laboratoriju kako bi testirali zvuk svojih proizvoda. Recimo, proizvođači motora ovde pokušavaju da naprave tiše motore koji, ipak, zvuče kao "Harli Dejvidson", proizvođaći LED ekrana ovde utvrđuju jesu li njihovi proizvodi preglasni... Kako Orfild objašnjava, NASA koristi slične laboratorije za testiranje astronauta jer je svemir kao jedna ogormna gluva soba.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.