Na današnji dan, 25. jul: Rođen Gavrilo Princip

Član organizacije Mlada Bosna koji je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju rođen je na današnji dan, 25. jula 1894.

Na današnji dan, 25. jul: Rođen Gavrilo Princip Foto: Profimedia

U vreme kada je izvršio atentat, 28. juna 1914. godine, Princip je bio suviše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora.

Nije odslužio čitavu kaznu jer je u zatvoru u Terezinu umro od tuberkuloze već 1918. godine.

Pročitajte: Svet bez Gavrila Principa

Rođen je u Obljaju, u blizini Bosanskog Grahova, u velikoj srpskoj porodici. Bio je jedno od devetoro dece, premda je šestoro dece porodice Princip preminulo u ranom detinjstvu. Upravo zbog toga je i dobio ime Gavrilo - sveštenik je savetovao njegove roditelje da za nazovu po anđelu Gavrilu kako bi preživeo.

Gavrilo je, uprkos očevom protivljenju, pošao u školu, gde se prilično istakao, a jednom prilikom je nagrađen i zbirkom srpske epske poezije.

U trinaestoj godini se preselio u Sarajevo, gde je pohađao trgovačku školu, a u godinama koje su usledile se zbližio s Ivom Kranjčevićem, s kojim je kasnije bio član tajne organizacije Mlada Bosna.

Pročitajte: Zašto je Danilo Ilić izdao Principa?

U februaru 1912. godine je učestovao na studentskim i đačkim demonstracijama protiv mađarskog nasilja u Hrvatskoj i protivzakonitih akata, a tom prilikom je lakše povređen. Princip se trudio da se demonstracijama pridruže i ostali srpski učenici i zalagao se za srpsko-hrvatsko prijateljstvo.

Iste godine se preselio u Beograd, gde se školovao do 1914, a u međuvremenu se družio s bosanskim studentima u kafanama "Pozorišna kafana", "Žirovni venac" i "Amerika".

Pročitajte zašto Princip nije poslušao Pašićevo naređenje

Kada je objavljena vest da će Franc Ferdinand naslediti presto Austrougarske i posetiti Sarajevo, s ostalim pripadnicima Mlade  započeo je pripreme za atentat. Što se tiče motiva, sam Princip je na suđenju nakon atentata rekao:

"Ja sam jugoslavenski nacionalist koji teži za ujedinjenjem svih Jugoslavena, i nije me briga kakva će biti država, samo da bude slobodna od Austrije."ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.