Planktoni čine našoj predivnoj planeti veoma važnu uslugu

Malo bi ko pomislio da sićušni planktoni mogu da imaju ikakvu ulogu u klimatskoj shemi, ali je nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo da su ovi organizmi važniji za Zemlju nego što smo mislili.

Planktoni čine našoj predivnoj planeti veoma važnu uslugu Foto: Wikimedia Commons

Funkcija planktona, malenih organizama koji plutaju na površini okeana, jeste ta da održavaju Zemlju hladnom. Takođe, nedavno objavljena studija Univerziteta u Vašingtonu i Severozapadne nacionalne laboratorije "Pacifik" otkrila je zaključak stručnjaka da plankton na južnoj hemisferi učestvuje u stvaranju sjajnijih oblaka koji reflektuju svetlost

Klimatski paradoks: Globalno zagrevanje Evropi donosi niže temperature

Studija objavljena u časopisu Science Advances govori o drugačijem sastavu oblaka na južnoj hemisferi. Naime, hemisfera se u ovom području u letnjem periodu sastoji od manjih kapljica, što oblake čini sjajnijima nego inače. Plankton, zapravo, udvostručava koncentraciju vodenih kapljica u oblacima tokom leta, kada na suprotnoj hemisferi cveta fitoplankton. Ovi majušni organizmi stvaraju gasove poput dimetila, a i njihovi delovi mogu da dospeju do oblaka gde apsorbuju svetlost.

Istovremeno, plankton utiče i na regulisanje temperature na našoj planeti. 

Saznajte i: Koje životinje će prve izumreti zbog klimatskih promena?

Tako ovaj maleni zbir organizama na površini okeana ima veoma važnu ulogu klimatskog medijatora.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.