5 neobičnih majki životinjskog carstva

Jedno je sigurno – uloga majke važna je u životu mladunčeta životinje koliko i u životu ljudske bebe. Šta je to što mame iz sveta životinja, međutim, rade drugačije?

5 neobičnih majki životinjskog carstva Foto: Profimedia

1. Kukavica.

Kukavice su se dosetile kako da brigu o mladima prepuste svojim komšijama. Naime, mama kukavica će svoja jaja ostaviti u gnezdu druge ptice. Kukavice će se izleći prve, oterati ostale mlade iz gnezda i tako zadobiti punu pažnju svojih usvojitelja. 

Mit ili istina: Da li zaista postoje kiše životinja?

2. Sivi kit. 

Ponekad majke u životinjskom svetu moraju da preplivaju sedam mora kako bi zaštitile svoje mlade.  Sivi kit migrira što dalje od hladnog Arktika, koji je siromašan hranom, sve do tropskih obala Meksika, gde se porađa. Takođe, sivi kit putuje u toplije vode kako bi svoje mlade zaštitio od orki. Mladi sisaju majčno mleko, koje sadrži 53 odsto masti i pomaže im da stvore izolaciono salo, koje će ih zaštititi od hladnoće kada se vrate u hladnije vode. 

3. Ženka pauka.

Za većinu vrsta paukova parenje znači kraj životnog veka, ali za nekolicinu vrsta pauka koji pripadaju redu Stegodyphus smrt ne dolazi odmah - tek nakon što njihove ženke kao majke učine nešto neverovatno. Ženke pauka, naime, kače jaja za mrežu i motre na njih sve dok se mladi ne izlegu. Nakon toga, majka donosi hranu mladima, a kada oni napune mesec dana majka leže na leđa i dovoljava im da je ubiju i pojedu. 

Pogledajte i: Džinovsko "škampoliko" stvorenje bilo je najveća životinja na Zemlji (VIDEO)

4. Otrovna žaba.

Kada je reč o materinstvu, ženka otrovne žabe sigurno spada u najčudnije majke u životinjskom carstvu. Nakon što snese jaja, žaba svoje mlade nosi na vrh drveta, a potom nalazi izvore vode za svakog punoglavca pojedinačno i hrani svakog od njih između šest i osam nedelja kako ne bi pojeli jedni druge.

Upoznajte žabe: 5 zanimljivih činjenica o ovim neobičnim životinjama

5. Kokoška. 

Kokoške veoma ozbiljno shvataju svoju majčinsku ulogu. Kako bi ljuska bila dovoljno jaka - a kokoške ne unose dovoljno kalcijuma u svoj organizam - one rastvaraju sopstvene kosti, zahvaljujući čemu njihove bebe dobijaju jaku ljusku.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.