Mi smo ono što jedemo: Avganistan

Reportaža koju potpisuje National Geographic otkriva kako izgleda život kirgijskih nomada, siromašnog naroda koji se rukovodi teškim principom - radi da bi jeo, jedi da bi radio... Pogledajte jednu od epizoda serijala "Mi smo ono što jedemo".

Mi smo ono što jedemo: Avganistan Foto: Youtube/REUTERS/Mohammad Ismail

Zamislite da svakoga dana morate da razbijete led da biste popili čašu vode, da pešačite stotine kilometara da biste kupili brašno, a da domaći hleb mažete puterom koji morate sami da napravite... Ako mislite da u XXI veku ne postoji niko ko živi na ovakav način, pravi je trenutak da upoznate Kirgijske nomade. 

Pogledajte i: Okrutne zime

U Avganistanu postoji regija čiji narod nikada nije ratovao. Planinski venac Pamir se nalazi u severoistočnom delu Avganistana, a u jednom njegovom delu živi mala zajednica - narod Kirgizi.

Biljni svet u ovoj regiji je veoma oskudan i zasniva se pretežno na travi, pirinču i belom luku. Od stoke uzgajaju ovce, koze i goveda i oni se hrane travom, a potom se od njihovog mleka prave: mleko, sir i puter.

Saznajte i: Zarobljeni na krovu sveta

U zimskim mesecima, mleko su čuva u utrobi ovce, i na taj način se pravi puter koji spada u jedne od najskupljih namirnica na svetu.

Svaka potreba za vodom pretvara se u misiju - neophodno je prvo razbiti led, a potom je odneti do njihovih staništa.

Pogledajte i: Nomadi iz nužde

Kirgizi nikada ništa ne bacaju, pa se tako čuva i životinjska krv koja se potom koristi za kuvanje.

Ako smo mi ono što jedemo, onda su Kirgizi definitivno priroda. 

Pogledajte snimak o životu enklave koja toliko ceni prirodu da je ona postala sastavni deo njih samih...



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...