Pogrebni običaji Anga: "Dimljene" mumije koje spajaju svetove

Na Papua Novoj Gvineji postoji seoce u kojem poglavica i njegov klan mumificiraju preminule dimom. Ovo je priča o jednoj takvoj mumiji i o tome kako su je naučnici spasli.

Pogrebni običaji Anga: "Dimljene" mumije koje spajaju svetove Foto: Profimedia

Mumija nekadašnjeg šamana i ratnika Moimangoa trpela je udare vremena nekoliko decenija, zbog čega je njegovo telo istrulilo. Međutim, naučnici su uspeli da rekonstruišu njegovo telo pomoću materijala iz džungle. Istraživači su, takođe, otkrili kako tačno nastaju dimljene mumije, navodi Ronald Beket, jedan od autora istraživanja, profesor emeritus i bioantropolog Univerziteta u Konektikatu.

Pogledajte i: Dimljena tela iz Asekija

Visoko iznad sela Koki, na litici s malom nadstrešnicom, sedi mumuficirano telo nekoliko preminulih članova klana Anga. Beket je prvi put čuo za mumije od foto-reporterke Ule Loman, koja je posetila Koki nekoliko puta. Gemtasu, vođa klana, želeo je da popravi izgled ostataka svoga oca Moimangoa, koji je mumificiran u 1950-im. Gemtasu se nadao da će restauracijom očevog tela oživeti kulturnu tradiciju tzv. "dimljenih mumija", koju su hrišćanski misionari vekovima isticali kao lošu.

Papuanska erupcija: Spremite se za udarni talas!

Mumije obeležavaju teritoriju Anga. Rođaci, poput Gemtasua, često se konsultuju sa svojim preminulim bližnjima kako bi dobili savet i uključuju ih u proslave. Mogućnost da se vidi lice preminulog je ključno u ovom procesu. Prema Angima, veliki ljudi o čijim telima se ne vodi briga, lutaju džunglom kao duhovi i sabotiraju lov i useve.

"Svet duhova - on je veoma, veoma stvaran za ove ljude", rekao je Beket.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...