Šta bi se dogodilo kada bi kiseonik nestao na 5 sekundi?

Jeste li se ikada zapitali šta bi se dogodilo da nestane sav kiseonik?

Šta bi se dogodilo kada bi kiseonik nestao na 5 sekundi? Foto: Profimedia

Sajt Independent zamolio je vodeće svetske stručnjake u raznim oblastima da objasne kakve bi posledice petosekundni nestanak kiseonika imao po našu planetu, naša tela, prirodu i tehonologiju.

Odgovore na ovo pitanje su, između ostalih, dali Endru Kote (Univerzitet Britanske Kolumbije), Džofri Vidinson (inženjer iz Teksasa), Kanan Sundar (Institut za tehnologiju i nauku u Pilaniju, u Indiji)...

Kako prenosi Znanost, odgovori glase ovako:

1. Svi na plaži bi dobili opekotine. Ozon je izotop kiseonika, te blokira većinu ultraljubičastog zračenja.

2. Svaki motor a unutrašnjim sagorevanjem prestao bi da radi. To znači da bi se svaki avion koji poleće i sleće na pistu odmah srušio, dok bi avioni u vazduhu mogli da lete još neko vreme.

3. Svi komadi neobrađenog metala odmah bi se zavarili jedan za drugi. Ovo je jedan od zanimljivijih efekata. Razlog zbog kog se metali ne zavare jedan za drugi na kontakt jeste oksidacija. U vakuumu bi se metal zavario bez ikakve pređašnje faze.

4. Svačije unutrašnje uho bi prsnulo. Izgubili bismo barem 21 odsto vazdušnog pritiska u trenutku (od nivoa mora pa do 2.000 metara visine), pa bi se s razlogom očekivao ozbiljan gubitak sluha.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...