"Tesla motors" predstavio kućnu bateriju

Proizvođač električnih automobila nije prvi koji nudi ovakav vid skladištenja električne energije, ali njegov uticaj na tržište može biti ogroman.

"Tesla motors" predstavio kućnu bateriju Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Iznenadnim ulaskom u tržište kućnog skladištenja energije, "Tesla motors" crta budućnost u kojoj će možda biti poznatiji po baterijama nego luksuznim električnim automobilima.

Kompanija je nedavno otkrila seriju baterijskih proizvoda - od kojih je svaki usmeren na domove, poslovni prostor i postrojenja - koji obećavaju da neće biti "truba", kako bi to rekao CEO Ilon Mask dok je govorio o proizvodima konkurencije. Kućna baterija, doterana, prenosiva jedinica nazvana pauervol biće dostupna ovog leta i imaće početnu cenu od 3.000 dolara (oko 321.000 dinara).

Pogledajte i: Napravite bateriju kod kuće

Mask, koji, takođe, sanja o putovanju u svemir, poznat je po svojim energičnim citatima i smelim idejama. Ipak, kada je reč o baterijama, on stoji čvrsto na zemlji. Tehnologija već napreduje toliko da bude dovoljno velika za električnu mrežu, a opet dovoljno sićušna da bude nevidljiva. Ove baterije omogućavaju automobilima da pređu i do 435 kilometara samo jednim punjenjem.

Tesla za mase: Počinje doba električnih autobusa

Uprkos napredovanju, priuštive i dostupne baterije za kuće ili poslovne prostore koji se napajaju solarnom energijom ostaju nedostižne. Baterije bi im omogućile da skladište energiju koju bi mogli da koriste bez obzira na vremenske prilike. To bi im, takođe, omogućilo da budu manje zavisni od električne mreže.

Otkrijte i: Telefoni će se uskoro puniti za manje od minuta?

Kalifornijska kompanija "Palo Alto" polaže velike nade u ove baterije. Njena "Gigafabrika" od 5 milijardi dolara, koja se gradi u Nevadi, proizvodiće litijum-jonske baterije za predviđenih 500.000 vozila. Postrojenje će, takođe, praviti baterije za zgrade, koje se testiraju u Kaliforniji na 11 lokacija Volmarta i određenim kućama preko još jedne Maskove kompanije - "Solarsiti".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.