Otkriveno kako "izbiti" neku pesmu iz glave

Svi smo imali taj osećaj: čujemo privlačnu pesmu i danima, pa čak i nedeljama, jednostavno ne možemo da prestanemo da je pevušimo. Naučnici su pronašli jednostavan i zanimljiv način da u tome konačno uspemo čim poželimo.

Otkriveno kako "izbiti" neku pesmu iz glave Foto: Profimedia

Poznat i kao ušni ili moždani crv, ovaj efekat je proučavan odavno, ali njegov uzrok i to kako ga se rešiti naučnici veoma slabo razumeju.

Međutim, stručnjaci tvrde da su konačno došli do rešenja za "izbijanje" pesama iz glave - žvakanje žvakaće gume nakon što čujemo zaraznu pesmu pomoći će nam da o njoj mislimo ređe.

Istražite i: Da li muzika pomaže ili odmaže prilikom učenja?

Istraživanje su izveli naučnici Univerziteta u Redingu.

Ukupno 98 volontera moralo je da čuje 'zarazne pesme' - "Play Hard" autora Dejvida Gete i "Payphone" benda Marun Fajv. Tokom naredna tri minuta, dobili su zadatak da stisnu taster svaki put kada pomisle na pesmu - dok žvaću žvaku, ne žvaću žvaku ili kuckaju prstima.

Pogledajte i: Naučnici otkrili tajnu komponovanja hitova

Dok su žvakali žvaku, volonteri su naveli da misle mnogo manje o pesmi nego kada je nisu žvakali ili kada su morali da kuckaju prstima.

Žvakanje žvake je, takođe, smanjilo broj puta koliko su "čuli" pesmu u svojoj glavi za trećinu. Ovo istraživanje je prvo koje proučava efekte žvakaće gume na "ušne crve" i ukazuje da žvake mogu da zaustave i druge neželjene misli.

Saznajte i: Znate li koja je prva pesma koja se čula u svemiru?

Mešanje u naš sopstveni 'unutrašnji glas' uspeva, objašnjava doktor Fil Bimen s Univerziteta u Redingu.

"Međutim, dodatna istraživanja su neophodna da bismo videli da li ovo može pomoći da se suzbiju simptomi opsesivno-kompulzivnog poremećaja", zaključio je.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.