"Superauto-put": U planu izgradnja puta koji će spojiti Moskvu i Njujork

Glavni čovek ruskih železnica Vladimir Jakunjin predložio je izgradnju auto-puta koji bi spojio Evropu i Sjedinjene Američke Države preko Rusije.

"Superauto-put": U planu izgradnja puta koji će spojiti Moskvu i Njujork Foto: Shutterstock

Auto-put bi išao paralelno sa većim delom trenutne Transsibirske železnice, a na istočnom kraju Rusije tunelom ili mostom bi se protezao preko Beringovog moreuza. Kako prenose lokalni mediji, Jakunjin je svoj plan predstavio Ruskoj akademiji nauka.

Misteriozni krateri u Sibiru: fenomen vredan divljenja ili...?

"Ovo je međunarodni, međucivilizacijski projekat. On treba da bude alternativa trenutnom modelu, koji je uzrokovao krizu sistema. Projekat treba da bude pretvoren u svetsku 'zonu budućnosti' i mora da bude zasnovan na vodećim tehnologijama", naveo je Jakunjin.

Saznajte i: Čudni plavi sneg pao u Čeljabinsku i uzbunio građane

Ovo nije prvi put da je neko poželeo da premosti Rusiju i Aljasku. U 1890-im, Jozef Štraus, glavni inženjer koji je radio na izgradnji "Golden gejta", zamislio je most ili tunel preko Beringovog moreuza "za vreme života trenutnih generacije, kako bi se omogućila izgradnja pruge i auto-puta između udaljenih tačaka kao što su Njujork i Pariz".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.