Jesu li naši preci koristili otrov kako bi učinili svoje oružje još opasnijim?

Desetine potpuno uobičajenih, čestih i lako dostupnih biljaka su smrtonosne. Naučnici su sproveli istraživanje kako bi utvrdili jesu li ljudi u prošlosti pribegavali upotrebi otrova pred odlazak u lov.

Jesu li naši preci koristili otrov kako bi učinili svoje oružje još opasnijim? Foto: Wikimedia Commons

S tim u vezi, dr Valentina Bordžija je nedavno u saradnji s forenzičkom hemičarkom razvila tehniku detektovanja ostataka smrtonosnih supstanci na arheološkim predmetima.

Pogledajte i: Koliko [X] možemo da pojedemo pre nego što nas ubije?

Okruženi smo otrovnim biljkama - one bujaju u našim parkovima, baštama, ogradama i šumama. Naprstak (Digitalis) deluje očaravajuće, ali njegovo semenje može da ubije. Cvetovi jedića (Acontium napellus) imaju zapanjujuću plavu boju, ali njegovo korenje može biti smrtonosno. Kukuta (Conium maculatum) je i uobičajena i ekstremno otrovna biljka, kako nas Šekspir podseća u Makbetu kroz magične reči veštica.

Otrovi za lov

Arheolozi su dugo verovali da su naši preci koristili otrove iz sličnih biljaka da bi učinili svoje oružje smrtonosnijim za plen, kako bi ga što brže usmrtili. Umakanjem vrhova strela u otrovne paste, lovac je mogao da osigura da će životinja dobiti dozu toksičnih hemikalija - alkaloida ili kardenolida - koja će je ili momentalno ubiti ili dovoljno usporiti.

Saznajte i: Vađenje otrova iz najotrovnije ribe na svetu

Dugo je bilo nemoguće dokazati da su otrovi iz biljaka korišćeni u ranim društvima. Sada doktorka Valentina Bordžija, specijalistkinja za paleolitsko lovačko oružje s Instituta za arheološka istraživanja "Mekdonald", veruje da je pronašla način da se dokaže da su naši preci koristili otrove pre čak 30.000 godina.

Detektovanje otrova na predmetima I deo

Detektovanje otrova na predmetima II deoostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.