Hendikep nije prepreka: Lekcija iz ljubavi prema prirodi

U Kini je ovekovečen neobičan prizor: dvojica muškaraca, jedan slep, a drugi bez oba gornja ekstremiteta, sadila su drveće braneći svoje selo od poplava. Ipak, to nije prvi put da se pedesettrogodišnji Đia Haisija i Đia Venći bore za prirodu uprkos svojim hendikepima.

Hendikep nije prepreka: Lekcija iz ljubavi prema prirodi Foto: Profimedia

Ovi prijatelji već 12 godina vredno sade drveće, a zasadili su više od 10.000 stabala.

Pogledajte i: Vredni slon zadao ljudima lekciju o ekologiji (VIDEO)

Pre nego što su oni otpočeli svoj požrtvovan rad, njihovo selo Jelo, u severoistočnoj kineskoj provinciji Hebej, bilo je okruženo zapuštenim poljanama zaraslim u korov. Haisija i Venći su zato odlučili da iznajme tri hektara zemlje koju pošumljavaju kako bi zaštitili Jelo od poplava i omogućili meštanima ovog seoceta da žive u nešto zdravijem okruženju.

S obzirom na to da su sadnice preskupe za njihov budžet, ovi prijatelji upotrebljavaju grane koje seku sa sazrelog drveća.

Pročitajte i: Praćenje 6.000 godina ekoloških promena u dolini reke Nil

Ni u jednoj od aktivnosti koje podrazumevaju ovaj posao ne smetaju im njihovi invaliditeti. Oni pokažu jedan drugom i na taj način uspevaju da savladaju sve moguće prepreke - Đia Venći često nosi svog slepo prijatelja dok prelaze reku, dok Đia Haisija seče grane i kopa zemlju.

Nakon što je priča o ovim samoinicijativnim i odvažnim ekolozima dospela u javnost, Haisiji se javio tim lekara koji mu je ponudio besplatnu operaciju kako bi on ponovo bio u stanju da vidi.

Otkrijte i: Genijalan ekološki izum (VIDEO)

Tek tada - za njih dvojicu neće biti granica.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u novembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.