Pi dan 2015. godine: Danas proslavljamo Ludolfov broj (VIDEO)

Dan broja π - 14. mart - slavi se svake godine u čast našem omiljenom iracionalnom broju. Ove godine, proslava će biti posebna. Evo zbog čega...

Pi dan 2015. godine: Danas proslavljamo Ludolfov broj (VIDEO) Foto: Profimedia

Danas u 9 časova i 27 sati naučnici i matematičari širom sveta proslaviće događaj koji se dešava jednom u 100 godina, na poseban i pomalo čudan način. Međunarodni Dan broja Pi, u čast jednom od svetski najpoznatijih matematičkih simbola, tradicionalno se proslavlja svakog 14. marta u 1 čas i 59 minuta, jer tako datum i vreme daju prvih šest cifara broja Pi (3,14159) po američkom formatu za datume.

Pogledajte i: Kako izgleda broj Pi?

Ove godine, Pi dan "pada" 3.14.2015. (po američkom formatu - mesec, dan, godina), tj. 3/14/15, što je sekvenca koja se neće ponoviti sve do narednog veka. Iako će se neki "Pi entuzijasti" držati tradicionalnog vremena, mnogi će početi sa slavljem u 9.27, što će im omogućiti da proslave svoj voljeni iracionalni i transcendentni broj sa dve dodatne cifre (3,1415927). Oni koji budu računali i sekunde počeće sa slavljem u 9:26:53 dodajući još dve cifre (3,141592653).

Saznajte i: Kako smo dobili broj koji ne označava - ništa?

Pi, koji se predstavlja grčkim slovom π, predstavlja odnos između obima kruga i njegovog prečnika. On je iracionalan broj, tako da se cifre nikada ne završavaju, niti ponavljaju. Pi je pomogao drevnom Egiptu da sagradi piramide i pomogao je u otkriću Higsovog bozona ili "Božje čestice".

Istražite i: Zašto toliko volimo broj sedam?

Svake godine se održava takmičenje u tome koji će učesnik uspeti da nabroji najviše cifara broja Pi. Akira Haraguči, šezdesetdevetogodišnjak iz Japana tvrdi da je uspeo da u javnosti "izdeklamuje" 100.000 cifara, i to za 16 sati i 30 minuta. Kako on objašnjava, za njega je ponavljanjeovih cifara kaoizgovaranje mantre ili meditacija.

Dan broja Pi uključuje mnogobrojne aktivnosti koje su vezane za taj broj poput paradiranja u krugovima i recitovanja što više njegovih cifara, kao i jedenje pite (pošto se na engleskom jeziku pita i pi isto izgovaraju - "paj").bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...