Kako su mačke postale kućni ljubimci?

Naučnici tvrde da su Egipćani prvi pripitomili mačke, a nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je šta je dovelo do toga da ljudi dobiju nove krznene prijatelje.

Kako su mačke postale kućni ljubimci? Foto: Wikimedia Commons

Već dugo se razmatra kako su mačke od slobodnih životinja koje trče divljinom postale naši krzneni prijatelji. Naučnici su možda rešili misteriju nakon analiziranja genetskog sklopa egipatskih mačjih mumija.

Saznajte i: Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

Rezultati proučavanja DNK ostataka ritualno žrtvovanih životinja otkrivenih u grobnicama pokazuju da ljudima iz drevnog Egipta možemo da zahvalimo za to što su mačke postale deo naših života. Naučnici sa Dejvis Univerziteta u Kaliforniji objavili su studiju koja ističe da su Egipćani bili prvi uzgajivači domaćih mačaka.

Pogledajte i: Zašto mačke toliko vole kutije?

Tim naučnika navodi da su Egipćani imali velike uzgajivačnice, gde su mačke uzgajane kako bi bile žrtvovane bogovima, usled čega je i došlo do porasta potražnje za ovim krznenim životinjama. Naučnica Dženifer Kurušima, koja je na čelu projekta kaže: "Rodoslov savremenih mačaka može da se prati sve do vremena faraona. Egipćani su verovatno prvi uzgajivači mačaka, što je bio važan korak u procesu njihovog pripitomljavanja".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.