Na današnji dan, 5. mart

Na današnji dan, 5. marta 1933. godine, Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija Adolfa Hitlera osvojila većinu na izborima u nemačkom Rajhstagu.

Na današnji dan, 5. mart Foto: Wikimedia Commons

Ova stranka je osvojila čak 17.277.180 glasova, odnosno više od 43 odsto, a pratile su je Socijaldemokratska partija Nemačke (18,25 odsto) i Komunistička partija Nemačke (12,32 odsto).

Međutim, Hitlerova stranka nije uspela da dođe do apsolutne većine u Rajhstagu - ne bez podrške Nemačke nacionalne narodne partije.


Policajci na ulici tokom izbornog dana Foto: Wikimedia Commons

Kako bi došli do apsolutne vlasti, Hitler je, uz pomoć svih nesocijalista, 23. marta izdejstvovao usvajanje Zakona o posebnim ovlašćenjima, amandmana na Vajmarski ustav. Za usvajanje ovog amandmana glasalo je čak 444 poslanika, dok je protiv bilo svega 94. Time je Hitleru i njegovom kabinetu omogućeno da usvajaju zakone - čak i one koji krše Ustav, bez saglasnosti predsednika ili Rajhstaga.

Ubrzo je drugim strankama zabranjen rad ili su raspuštene, a osnivanje novih je bilo onemogućeno. Tako je Nemačka postala jednopartijska država.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.