Ljubitelji "Zvezdanih staza" prave ozbiljne probleme Banci Kanade

Ova institucija uputila je javnu molbu ljubiteljima "Zvezdanih staza" da prestanu da crtaju Spoka po novčanicama od 5 kanadskih dolara.

Ljubitelji "Zvezdanih staza" prave ozbiljne probleme Banci Kanade Foto: Twitter/DiversifiedHK

Od trenutka kada je Lenard Nimoj, glumac koji je ostao upamćen po svojoj čuvenoj ulozi Spoka u serijalu "Zvezdane staze", Kanađani su počeli masovno da crtaju Spokov karakterističan lik na novčanici od 5 kanadskih dolara, na kojoj je inače portret sedmog kanadskog premijera ser Vilfrida Lorijera.

Ser Vilfrid na nekim novčanicama sada ima šiljate uši, čuvenu frizuru i obrve Vulkanaca, uz obavezan Spokov moto sa strane koji glasi: "Živi dugo i uspešno" (Live long and prosper).

Prema navodima Banke Kanade, crtanje po novčanicama nije nezakonito. Međutim...

"Postoje važni razlozi zbog kojih to ne treba raditi. Pisanje na novčanicama može da ošteti njene sigurnosne karakteristike i skrati joj životni vek. Oznake na novčanicama takođe mogu sprečiti da one budu prihvaćene u transakciji. Dalje, Banka Kanade oseća da je pisanje i obeležavanje bankovnih novčanica neprikladno budući da su simbol naše zemlje i izvor našeg nacionalnog ponosa", navodi se u saopštenju.

Pogledajte i: Na dnu mora pronađeno devet kilograma zlatnika!bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...