Nacisti, prvi borci protiv duvanskog dima!

Nakon što su nemački lekari ustanovili da pušenje izaziva rak pluća, Nemačka je pokrenula prvu ozbiljnu kampanju protiv pušenja u modernoj istoriji.

Nacisti, prvi borci  protiv duvanskog dima! Foto: Wikimedia Commons

Nacistička kampanja protiv pušenja podrazumevala je zabranu pušenja u tramvajima, autobusima i vozovima, istovremeno promovišući zdrav život održavanjem predavanja za vojnike.

Pogledajte i: Besmrtna prevara Hitlerovog fotografa

Adolf Hitler gajio je odbojnost prema cigaretama. Sve kampanje bile su povezane i sa antisemitizmom i rasizmom nacističke Nemačke.

Adolf Hitler je u mladosti bio strastveni pušač - pušio je između 25 i 40 cigareta dnevno, ali je uspeo da se reši ove nezdrave navike, zaključivši da je u pitanju "bacanje novca." U nekim pismima, Hitler je opisao pušenje kao dekadentno i iskazao žaljenje što je toliko divnih ljudi izgubilo život zahvaljujući duvanu. Nije bio zadovoljan što su Eva Braun i Martin Borman bili pušači, a bio je i zabrinut za Hermana Geringa, koji je neprestano pušio na javnim mestima.

Saznajte i: Zašto su nacisti proučavali komarce?

Hitler se često navodi kao prvi nacionalni vođa koji se zalagao protiv pušenja, međutim, Džejms VI je takođe imao antipušački stav, samo 330 godina pre Hitlera.

Hitler nije odobravao slobodno pravo vojnika da puše, a prijatelje je nagovarao da ostave cigarete, i one koji su u tome uspevali je negrađivao.

Pročitajte sve o: Rekonstrukciji Hitlerovog bunkera

Ako ste se zapitali kako je pušenje povezano sa antisemitizmom i rasizmom, odgovor leži u nacističkoj ideologiji koja se zalagala za koncept higijene i čistoće tela. Logično je da je pušenje kao nezdrava navika, imala negativan odraz na takvu ideologiju. Takođe, nacističke vođe izjednačavale su pušače sa pripadnicima nižih rasa, a duvan su smatrali genetskim otrovom. Nije neobično da su nacisti krivili Jevreje za proizvodnju duvana i štetne posledice koji izaziva.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...