Koja životinja je prenosilac kuge?

Ustaljeno je mišljenje da se kuga širila Evropom zahvaljujući pacovima. Međutim, prema novoj studiji, glavni krivac je daleko simpatičnija vrsta.

Koja životinja je prenosilac kuge? Foto: Wikimedia Commons

Epidemija kuge, koja je zavladala u četrnaestom veku i odnela enorman broj života u Evropi, dugo se povezivala sa pacovima koji su lako ulazili na brodove i tako prenosili ovu bolest sa kontinenta na kontinent.

Saznajte šta je igrajuća kuga.

Prema novoj studiji, koju je objavila američka Nacionalna akademija nauka, glavni prenosilac ove strašne bolesti je - hrčak.

Naučnici su proučavali tri prstena zaraze u Evropi kako bi ustanovili istorijske vremenske obrasce, potom su te informacije ukrstili sa onima koje su zabeležile epidemije kuge. Tako su otkrili da je epidemija kuge povezana s toplim, vlažnim vremenskim prilikama u Aziji, ne u Evropi, što bi značilo da kuga potiče iz Azije, a Putem svile je stigla u Evropu preko hrčaka.

Otkrijte uzrok Justinijanove kuge.

Iako deluje nemoguće, ova simpatična vrsta na svojoj duši nosi veliki broj Evropljana - između 75 i 200 miliona, sudeći po određenim izvorima.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.