Drevni i savremeni gradovi poštovali su isto matematičko pravilo

Meksiko Siti, jedna od najmnogoljudnijih metropola na svetu, nalazi se na ruševinama astečkog glavnog grada Tenočtitlana. Ova dva grada na prvi pogled imaju malo šta zajedničko, ali su naučnici otkrili da su poštovali istu matematičku formulu.

Drevni i savremeni gradovi poštovali su isto matematičko pravilo Foto: Wikimedia Commons

Naučnici su otkrili da - uprkos velikim razlikama u kulturi, vladi i tehnologiji - produktivnost drevnih i savremenih gradova raste brže nego njihov broj stanovnika. Otkriće može dovesti do novih načina za poboljšanje efikasnosti u današnjim urbanim centrima.

"Verujem da je sjajan rad u pitanju. Činjenica je da ovo pokazuje da postoje neki trendovi u tome kako naselja funkcionišu predstavlja poruku savremenim urbanistima", kaže arheolog Dejvid Karbaljo sa Univerziteta Boston, koji nije bio uključen u istraživanje.

Nakon što su naučnici posmatrali ovaj šablon u modernim gradovima, arheolozi su se zapitali da li to važi i za drevne gradove. Naučnici, predvođeni arheologom Skotom Ortmanom sa Univerziteta u Koloradu "pročešljali su" arheološke podatke koji opisuju na hiljade drevnih naselja od pre 2.000 godina u basenu koji okružuje današnji Meksiko Siti.

Stanovnici ovog područja su bili vešte arhitekte, koje su konstruisale masivne piramide i hramove, od kojih mnogi i danas stoje. Zbog toga što su materijalne stvari koje su stanovnici posedovali davno izgubljene, naučnici su koristili praksi za produktivnost svakog naselja - broj i veličinu takvih spomenika i kuća.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.