Pronađeni ostaci ritualno sahranjenog čoveka iz kamenog doba

Arheolozi su u Norveškoj otkrili najstarije i najočuvanije ostatke do sada. Međutim, to nije jedino po čemu se ovo otkriće razlikuje od pređašnjih...

Fetalni položaj

Arheolozi su naišli na grob u Brunstadu prošlog leta kada su vršili iskopavanja u naselju iz kamenog doba u Stokkeu i to na mestu gde novi centar za konferencije treba da bude izgrađen. Kako je zemljište bilo niže u ono vreme, grob je najverovatnije bio blizu obale kada je osoba sahranjivana. Tlo oko kostura je danas skoro čvrsto kao stena.

Znate li: Zašto postoji samo jedan šlem iz doba Vikinga?

Rad na otvorenom u 2014. godini je bio naporan i vruć posao, jer je Norveška tada imala veoma toplo leto. Kada su Šulkeova i njene kolege shvatili da su naišli na ostatke ljudskih kostiju ,odlučili su da iseku ogromne blokove kompaktnog tla koji sadrže vredne ostatke. To im je omogućilo da finu obradu izvrše u kontrolisanim laboratorijskim uslovima.

Pogledajte i: Najveći drakar na svetu plovi idućeg meseca 

"Skelet je bio u jami koja je napravljena oko ivica pomoću kamenja. Jama je bila oko metar široka i 1,5 metar dugačka", navela je Šulkeova. Osoba je sahranjena u sedećem položaju ili položena na leđa sa glavom nakrenutom ka napred i rukama koje grle noge u položaju nalik fetalnom.

Vidite i: Meteorit umalo pogodio padobranca

Za sada naučnici nisu u stanju da potvrde da li je osoba muškog ili ženskog pola. Kranijalni ostaci i tragovi karlice su veoma loše očuvani da bi pružili odgovor. Dalje analize kostiju će otkriti barem nešto o tome čime se osoba hranila i druge inidikacije vezane za okruženje u kojima je ta osoba živela.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.